Objavljena prvostepena presuda u predmetu Ranko Balaban i drugi

22.11.2023, 15:21

Sud Bosne i Hercegovine je 22.11.2023. donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Ranko Balaban i drugi, kojom su optuženi Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan Baltić, Ranko Baltić i Miroslav Kapetanović oglašeni krivim za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkama a), d) i k) u vezi s članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine BiH, a sve u vezi s članom 180. stav 1. KZBiH.

Sud je optuženima izrekao kazne kako slijedi:

- Ranku Balabanu, Mirku Odžiću, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću, Draganu Baltiću i Ranku Baltiću kaznu zatvora u trajanju od 18 (osamnaest) godina;

- Rajku Karlici, Milenku Brčini i Milenku Babiću kaznu zatvora u trajanju od 15 (petnaest) godina;

- Miroslavu Kapetanoviću kaznu zatvora u trajanju od devet (9) godina.

 

Optuženima se u izrečene kazne zatvora uračunava vrijeme za koje su bili lišeni slobode.

Optuženi su oglašeni krivim što su u periodu od početka maja 1992. godine pa najmanje do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada formacija srpskih snaga Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Vojske Republike Srpske, na civilno nesrpsko stanovništvo na području općine Bosanski Novi, kao pripadnici srpskih oružanih snaga, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva općine Bosanski Novi na etničkoj i vjerskoj osnovi, i to: ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjene u namjeri nanošenja velike patnje.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka.

Istovremeno, Sud je optuženima Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Ratku Goronji, Milenku Babiću, Nikoli Reljiću, Draganu Baltiću, Ranku Baltiću i Miroslavu Kapetanoviću odredio mjeru pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže devet (9) mjeseci ili do nove odluke Suda, a koji rok se ima računati od dana lišenja slobode optuženih. Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 24 sata od prijema pismenog otpravka.